Welcome, Mr. President!

2012. február 20. - március 9.

A „Welcome, Mr. President!” című kiállítás kilenc elnöki látogatást elevenített fel 1982 és 2007 között megjelent sajtófotók és újságcikkek segítségével.
Idősebb Bush, W. Bush, valamint Bill Clinton elnökként is ellátogatott hozzánk, míg Richard Nixon és Jimmy Carter hivatali idejük lejárta után tették tiszteletünket hazánkban. A kiállítás betekintést nyújtott, hogyan változott a média által közvetített kép az elnökök személyéről, a protokoll programokról, és vezető politikusaink miként látták vendégül a világ meghatározó nagyhatalmának első emberét.

A kiállítás szervezői: American Corner - Pécs és a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék.

 

 Beszámoló a kiállításról:

Vezető politikusok testközelből, izgalmas háttér-információk és újszerű médiareprezentáció. Többek között ilyesmiben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, illetve az American Corner szervezésében bemutatott „Welcome, Mr. President!” című fotókiállítására a Zsolnay Negyedbe március 9-ig.

<--break->

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék földszinti kiállítóterében egy képzeletbeli időutazás részeseiként teljesen új szempontból nyerhetünk bepillantást a politika világába. A fotók kilenc elnöki látogatást elevenítenek fel 1982 és 2007 között – nem hétköznapi módon. A sajtófotók és újságcikkek segítségével bemutatott időszak középpontjába ugyanis nem csak az amerikai elnökök és a hazai vezető politikusok – szabályokkal és nemzetközi protokollal átitatott – találkozásait emelték be a szervezők; a fényképek által a hétköznapi emberek reakcióit is megismerhetjük. A kiállítás rávilágít az elnöki látogatások ideje alatt zajló hazai eseményekre, illetőleg a társadalom véleményét/hozzáállását is reprezentálja. Izgalmas háttér-információkkal szolgál a sokak számára távolinak tűnő diplomata világról, amely talán nem is olyan elérhetetlen, mint amilyennek látszik.

Érdemes tehát megnézni a fotókat és elgondolkodni azon a perspektíván, amelyet a kiállítás szervezői sugallnak. Ebből a nézőpontból átértelmezhető az amerikai elnökök mindig különlegesnek és kiemeltnek tűnő szerepe, illetve a hazai politikai elitről alkotott kép. A politikusok hozzánk hasonló emberek, még ha elsőre ez elképzelhetetlennek tűnik.

Szántó Renáta

 

SAJTÓVISSZHANG

- Welcome, Mr. President! - Amerikai elnökök Magyarországon (Pécsi Bölcsész, 2012.02.25.)

 

 

 NÉHÁNY KÉP A KIÁLLÍTÁSRÓL

  Előző blabla 1/10 Következő

Fotó: American Corner