Somlyódy Nóra: Balkán kapuja?

A Balkán kapuja? címmel jelent meg Somlyódy Nóra első kötete. Az oknyomozó újságíró a kezdetektől figyelemmel követte az EKF-történetét és talán azon kevesek közé tartozik, akik összefüggéseiben látják a pécsi kulturális városfejlesztés szövevényes alakulását.

„A történet kezdete idején még sem a Magyar Narancs újságírója, sem oknyomozó újságíró nem voltam. A kulturális főváros ügy 2004-ben, a legelején csöppent bele az életembe, és azóta is a része maradt, az oknyomozói újságírói fejlődésem szervesen összenőtt ezzel a témával. A könyv ötlete 2008 közepére ért meg bennem, amikor alig valaki foglalkozott az EKF-fel, én pedig felháborítónak tartottam, ami történik. Úgyhogy a téma mondhatni rám maradt. Volt személyes motivációm is: egykori pécsi egyetemistaként a sajátomként éltem meg a város ügyét.”

Az újságírónő pedig hihetetlen precizitással, a tényanyagra, a fellelhető összes dokumentumokra és több mint 150 interjúalanyának történeteire támaszkodva meséli el tárgyilagosan, távolságtartóan, néhol humorral és iróniával az EKF 2005 és 2009 közötti történetét, egészen a 2010-es megnyitóig. A könyvről részletesebben...