Falling Walls Lab

Az ún. „Falling Walls” Konferenciát minden évben november 9-én, a Berlini Fal lebontásának évfordulóján rendezik meg a német fővárosban. Ezt megelőző napon kerül sor a fiatal innovátorok (35 év alatti kutatók, PhD és egyetemi hallgatók, vállalkozók) versenyére Falling Walls Lab címmel. Bármely szakterületről lehetséges pályázatot benyújtani, arra a kérdésre reagálva, hogy „Melyik a következő fal, amelyet le kell bontani?”. A nemzetközi, interdiszciplináris megmérettetés résztvevői nemzeti előválogatók nyertesei közül kerülnek ki, a legjobbak a másnapi konferencián is szereplési lehetőséget kapnak.

Mind az előválogatókon, mind a berlini rendezvényen precíz német szabályok szerint zajlik a verseny: a fiatal innovátoroknak közérthetően, 3 percben kell ismertetniük ötleteiket a legalább 5 fős, interdiszciplináris zsűrivel és a közönséggel. A rendezvények deklarált célja többek között a szakmai kapcsolatok építésének elősegítése.

Hazánkban idén először kerül sor nemzeti Falling Walls Lab előválogatóra, amelynek a megszervezését a Magyar Tudományos Akadémia vállalta, soproni helyszínnel, szeptember 10-i dátummal. Az ötletgazda berlini Falling Walls Alapítvány fedezi az előválogatók nyerteseinek (országonként max. 3 fő) berlini tartózkodásával kapcsolatban felmerülő költségeket (a kiutazásuk és a nemzeti előválogatók költségeit pedig a rendezők biztosítják). Megközelítően 15 versenyzővel, 3 nyertessel, összesen 100 fő körüli konferencia-résztvevővel számolunk. A jelentkezési határidő augusztus 19., túl sok jelentkező esetén augusztus utolsó hetében a szakmai zsűri a beadott pályázatokból kiválasztja a tizenöt legjobbat.

Csatoltan küldjük szíves tájékoztatásul a rendezvény hivatalos hirdetményét, azzal a kéréssel, hogy azt elektronikus vagy nyomtatott formában minél több lehetséges érdeklődő számára tegyék elérhetővé intézményükben. Jelentkezés a hivatalos honlapon: http://www.falling-walls.com/lab/apply, illetve a magyarországi rendezvényre: http://www.falling-walls.com/lab/applyold?location=16